ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

HomeΔΟΜΕΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Εσπα 2014-2020

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Λειτουργία Κοινωνικών Δομών: «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου στην πόλη του Δήμου Κέρκυρας» & «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου στην περιφέρεια (Βόρειο & Νότιο Τμήμα) του Δήμου Κέρκυρας»

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και οι περικοπές σε εισοδήματα και κοινωνικές παροχές συμπιέζουν και τα πλατιά μεσαία στρώματα που λίγα χρόνια πριν βίωναν μέρες ευημερίας. Ευρύτατα κομμάτια πληθυσμού ζουν πλέον σε συνθήκες μιας νέας φτώχειας και έλλειψης προοπτικής. Η τοπική κοινωνία διέρχεται και αυτή ανθρωπιστική κρίση όπως όλοι σχεδόν οι ελληνικοί δήμοι. Θύματά της είναι πρώτα από όλα ένα μεγάλο εύρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες, πρόσφυγες, φτωχοί), οι οποίοι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για τροφή, υγεία και αξιοπρεπή στέγη.

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: «Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου στην πόλη και την περιφέρεια (Βόρειο & Νότιο Τμήμα) του Δήμου Κέρκυρας», δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Νέοι Ορίζοντες» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός των Δομών είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών, ώστε, σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που καταρτίζεται για κάθε οικογένεια, να είναι σε θέση σύντομα να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις. Οι οικογένειες που «υιοθετούν» τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια της Κέρκυρας επιλέγονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και σε συνεργασία με τα Στελέχη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων και έχουν πρόσβαση στις Κοινωνικές Δομές.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. Σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ποιότητα των προϊόντων στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Το Κοινωνικό Συσσίτιο λειτουργεί καθημερινά και παρέχει γεύματα για την σίτιση των ωφελούμενων, σε οργανωμένο χώρο με τραπεζαρία, κουζίνα, βοηθητικούς χώρους και γραφεία.

Οι Δομές λειτουργούν καθημερινά από τις 08:00 έως τις 16:00, από Δευτέρα έως Σάββατο. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και Συσσίτια απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνική Λειτουργό, Κοινωνιολόγο, Μάγειρα, Διοικητικούς Υπαλλήλους). Υπάρχουν Κέντρα Διανομής Φαγητού και Τροφίμων στο Κέντρο της Πόλης (Μητρ. Μεθοδίου & Κολοκοτρώνη).

Παράλληλα λειτουργούν Κέντρα Διανομής στην Περιφέρεια του Νησιού (Νότο & Βορρά). Η διανομή στην Περιφέρεια γίνεται με τα οχήματα του Συνεταιρισμού (door to door) και σε συνεργασία με τα Στελέχη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της «Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας».

Μέσα από τη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών: Κοινωνικών Παντοπωλείων και Συσσιτίων στο Δήμο Κέρκυρας, παρέχονται σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του Νησιού (Νότο & Κέντρο & Βορρά) επισιτιστική και υλική βοήθεια καθημερινά σε τουλάχιστον 340 ωφελούμενους και νοικοκυριά, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. «Η δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιονίων Νήσων 2014-2020 (ΕΚΤ) στα πλαίσια της στρατηγικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμηση φτώχειας και κάθε μορφή διακρίσεων (Θεματικός Άξονας 9)»

«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» (Μάιος 2017 έως σήμερα)

  • Αριθμός Ωφελούμενων: 621 Δικαιούχοι
  • Κοινωνικά Συσσίτια: 58.789 Μερίδες Φαγητού
  • Κοινωνικά Παντοπωλεία: 34.966 Τρόφιμα

Ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός σε συνεργασία με τον Δήμο Κέρκυρας έχει προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες και συνεργασίες με Επιχειρήσεις, Φορείς, και την Κοινωνία των Πολιτών για εξεύρεση δωρεών, χορηγιών για την κάλυψη των προτεινόμενων(*) Τροφίμων και Ειδών Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου.

(*) Προτεινόμενα Τρόφιμα και Είδη Κοινωνικού Παντοπωλείου και Συσσιτίου:

  • Συσκευασμένα Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου (λάδι, γάλα, χυμοί, ζάχαρη, κονσέρβες, τοματοπολτοί, φρυγανιές, καφές, ρύζι, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, κ.α)
  • Είδη ατομικής υγιεινής (χαρτιά υγείας, οικιακά είδη καθαρισμού, σαμπουάν κ.α)
  • Κατεψυγμένα (κρέας, κιμά κοτόπουλο, ψάρι)
  • Είδη ένδυσης και υπόδησης
  • Είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια
  • Είδη ψυχαγωγίας για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού (βιβλία, cd, dvd κ.α)

Skip to content